Samenwerkingsopdrachten

De trainer:
Train je Team
Contactgegevens

Werk aan teambuilding met samenwerkingsopdrachten!

Samenwerkingsopdrachten zijn ervoor bedoeld om het team een stimulans te geven om met elkaar tot betere prestaties te komen. Tijdens onze trainingen zet de trainer ook samenwerkingsopdrachten in om deelnemers uit te dagen om samen te komen tot vernieuwing en verbetering binnen het team. Wilt u met het team ook uitgedaagd worden? Bekijk hier het aanbod van alle trainingen en vraag een vrijblijvend en kosteloos adviesgesprek aan!

samenwerkingsopdrachten

Sterker met samenwerkingsopdrachten

Samenwerken is tegenwoordig een veel gebruikte woordcombinatie in het bedrijfsleven, het onderwijs, de naschoolse opvang, tijdens het sporten; eigenlijk bijna overal dus. Maar hoe bereik je nou die perfecte samenwerking? Dit kan met behulp van vele manieren. Eén van die manieren is bijvoorbeeld door middel van samenwerkingsopdrachten. Samenwerkingsopdrachten zijn opdrachten waarin men onder andere elkaars sterke en goede kanten leert kennen, om op die manier beter te kunnen samen te werken.

Om het belang en de inhoud van teambuilding en samenwerken duidelijk te maken, zal er gebruik worden gemaakt van de volgende onderwerpen: teambuilding definitie, waarom teambuilding, teambuilding activiteiten, teambuilding opdrachten, teambuilding tips.

Samenwerkingsopdrachten-Teambuilding

Wanneer men zoekt naar de definitie van teambuilding komt men een rijkelijk scala aan verschillend opvattingen tegen. Zo vindt men onder andere de volgende opvatting wanneer men op internet zoekt naar “teambuilding wikipedia”: “Teambuidling is een manier van management waarin medewerkers worden gezien als leden van onderling afhankelijke teams in plaats van als individuele werknemers”. En andere opvatting die men vindt, is de volgende: “Teambuilding is het uitvoeren van gerichte interventies met als doel het functioneren van de groep te verbeteren. Het gaat dan om de wijze waarop taken uitgevoerd worden en het verbeteren van 1. interpersoonlijke en 2. ‘problem-solving’ vaardigheden”. Om voor duidelijk het te zorgen heb ik ervoor gekozen de volgende definitie te hanteren: “Teambuilding is het creëren van een hechte groepsband om de teamprestatie te verbeteren door middel van teambuilding activiteiten”.
Teambuilding is een lang, moeilijk en vaak duur proces als gevolg van alle activiteiten die ondernomen worden. Maar waarom is het nou nodig om al deze moeite en tijd te steken in het teambuilden? Veel bedrijven beginnen aan een teambuildingsproces als: de prestaties van de afdeling of het team achterblijven, er conflicten in het team zijn, de besluitvorming verbeterd moet worden, doelen niet helder zijn of als de team vaardigheden te wensen overlaten. Al deze punten proberen zij te verbeteren zodat er in de toekomst efficiënter kan worden gewerkt. Dat is natuurlijk naast het feit dat al deze activiteiten/spelletjes ontzetten gezellig en leuk om te doen zijn.

Samenwerkingsopdrachten – Teambuilding activiteiten

Zoals de naam al doet vermoeden zijn teambuilding activiteiten bedoelt om de teamspirit te verhogen en het samenwerkingsverband te doen verbeteren. Op deze manier kan er later beter en efficiënter worden gewerkt en dit is natuurlijk iets wat iedereen wil bereiken! Teambuildings activiteiten kunnen van alles zijn, zoals bijvoorbeeld teambuilding oefeningen, samenwerkingsopdrachten en teambuilding spelletjes. Zo worden er door allerlei bedrijven activiteiten georganiseerd zoals survivallen, karten en kamperen. Om op die manier het vertrouwen tussen te leden te doen vergroten, de band te verbeteren en om hen beter op elkaar te laten inspelen.
Een goed voorbeeld van zo een activiteit is het teambuilding koken. Zo kan bijvoorbeeld een driegangen diner in elkaar worden gezet door meerdere groepen, die elk een eigen onderdeel verzorgen en daar ook verantwoordelijk voor zijn. Men moet op elkaar vertrouwen dat alle taken goed en op tijd worden uitgevoerd en men kan elkaar helpen waar dat nodig is. Op die manier is men gezellig samen bezig, moet men op elkaar vertrouwen en helpen.
Teambuilding opdrachten bestaan uit een groot aantal verschillende oefeningen die zijn bedacht om het vermogen om samen te werken tussen groepsleden te verbeteren en effectiever te maken. Er zijn vele soorten van teambuilding activiteiten die kunnen variëren van spelletjes voor kinderen tot grote complexe uitdagingen om de specifieke groepsprestaties aan te pakken.
Of het nu makkelijk of moeilijk is, het doel van teambuilding oefeningen is om teams te helpen om een samenhangende eenheid van individuen te worden die effectief kunnen samenwerken.
Oefeningen die zouden kunnen helpen om dit doel te bereiken zijn de volgende:
Communicatie oefening: Dit type van oefening is precies wat het klinkt. Het is de bedoeling dat de teams de problemen die ze tegen komen, oplossen door effectief met elkaar te communiceren.
– Problem-solving/decision-making oefening: Problem-solving/decision-making oefeningen zijn specifiek gericht op groepen die moeten samenwerken om moeilijke problemen op te lossen of complexe beslissingen te nemen.
Het is de bedoeling dat de teams met een creatieve oplossing komen, als deze niet zo makkelijk voor de hand ligt.
– Planning / aanpassingsvermogen oefening: Deze oefeningen richten zich voornamelijk op het aspect van de planning en de mogelijkheid om deze aan te passen.
– Trust oefening: Een trust oefening is bedoelt om het vertrouwen tussen de teamleden te vergroten. Trust oefeningen worden vaak beschouwd als lastig, omdat individuen allen al een verschillende mate van vertrouwen hebben in hun medemens.
Tips teambuilding
Tot slot nog enkele tips om het teambuilden te versoepelen en te versnellen:

– Stimuleer samenwerking
– Bied ondersteuning
– Ontwikkel het team voortdurend
– Kies activerende werkvormen

Al met al is teambuilding, en dus ook samenwerkingsopdrachten, een hele goede oplossing om allerlei problemen tussen teamleden aan te pakken. Door middel van opdrachten, spelletjes en oefeningen kan het vertrouwen worden vergroot, de samenwerking worden verbeterd en de band versterkt.

De trainer:
Train je Team
Contactgegevens

Vandaag nog een adviesgesprek en een offerte?
Doe geheel kosteloos en vrijblijvend een aanvraag:


    Hoe lang wilt u dat de training duurt?

    Hoeveel personen volgen de training?

    Plaats waar u de training wilt?

    Datum waarop u de training wilt?

    Contactpersoon

    Bedrijfsnaam

    Telefoonnummer

    Please leave this field empty.

    E-mail

    Opmerkingen







    Deel deze training:

    Op Linkedin: x werd dit gedeeld

    Facebook:
    x werd dit gedeeld

    en op Twitter: x werd dit gedeeld

    Email deze training:
    Deze training is geplaatst op: