Brengt flexwerken het team in gevaar?

De trainer:
Train je Team
Contactgegevens

Tegenwoordig zijn er steeds meer werkgevers die de medewerkers laten flexwerken. Dit nieuwe werken, waarbij de werknemers niet meer tijd- en plaats afhankelijk zijn, legt meer de focus op de individuele medewerker en werkvoorwaarden die bij hem of haar aansluiten. Deze verschuiving zorgt tegelijkertijd voor een verminderde focus op het team en de directe samenwerking.

Flexwerken, of het nieuwe werken, heeft een aantal beoogde voordelen. Het vergroot de effectiviteit en het verantwoordelijkheidsgevoel van de medewerker. Niet langer wordt bepaald waar en wanneer een werknemer aanwezig moet zijn, maar kan hier zelf een invulling aan worden geven. Het resultaat: een medewerker die gemotiveerd en extra hard werkt omdat hij of zij zelf de tijd indeelt. Daarnaast is er geen baas aanwezig die de vorderingen direct bijhoudt zodat het de verantwoordelijkheid is van de medewerker om het werk op tijd af te krijgen.

Een verminderd contact met collega’s is een logisch gevolg van het flexwerken. Werknemers besluiten om vaker thuis te werken en lopen elkaar mis door verschillende werktijden. Voor organisaties waar teamwerk hoog in het vaandel staat wordt flexwerken daarom beschouwd als iets dat afbreuk doet aan de samenwerking en communicatie.

CEO Marissa Mayer van Yahoo! gaf haar medewerkers eerder een zwaar ultimatum: kom weer op het kantoor werken of neem ontslag. Zo geeft ze aan in een email die naar alle medewerkers werd gestuurd:
“Om de allerbeste plek te worden om te werken, zijn communicatie en samenwerking belangrijk. Wij moeten samenwerken, schouder aan schouder. Daarom is het van belang dat wij aanwezig zijn in onze kantoren. Een aantal van onze beste beslissingen en inzichten komen voort uit discussies die plaatsvinden in de gang en de kantine, ontmoetingen met nieuwe mensen en teamvergaderingen. Snelheid en kwaliteit worden vaak opgeofferd wanneer er vanuit huis wordt gewerkt. Het is nodig dat we één Yahoo! zijn, en dat begint bij samen fysiek aanwezig te zijn.”

Er is zeker wat te zeggen voor de punten die Mayer noemt. Werken op kantoor samen met collega’s zorgt voor verbondenheid met de organisatie en het team. Daarnaast kan de effectiviteit van een individuele medewerker worden vergroot door een intensievere samenwerking en communicatie met collega’s. Aan de andere kant kunnen organisaties niet ontkomen aan het nieuwe werken en een toenemende vrijheid van de werknemers. Het zal daarom de kunst en de uitdaging zijn om een goede balans te vinden tussen het flex- en teamwerk.

De trainer:
Train je Team
Contactgegevens

Vandaag nog een adviesgesprek en een offerte?
Doe geheel kosteloos en vrijblijvend een aanvraag:


  Hoe lang wilt u dat de training duurt?

  Hoeveel personen volgen de training?

  Plaats waar u de training wilt?

  Datum waarop u de training wilt?

  Contactpersoon

  Bedrijfsnaam

  Telefoonnummer

  Please leave this field empty.

  E-mail

  Opmerkingen  Deel deze training:

  Op Linkedin: x werd dit gedeeld

  Facebook:
  x werd dit gedeeld

  en op Twitter: x werd dit gedeeld

  Email deze training:
  Deze training is geplaatst op: