Teambuilding oefening 5 – Het Eigenschappenspel

teambuilding oefening 1
De trainer:
Train je Team
Contactgegevens


Tijdens deze oefening komt iedereen uit het team erachter hoe de andere teamleden hem of haar zien.

De teamleden gaan in een kring zitten, schrijven allerlei eigenschappen op kaartjes, stoppen deze in een hoed en delen deze vervolgens een voor een uit aan het teamlid bij wie zij de eigenschap het beste vinden passen. Als de kaartjes zijn uitgedeeld ziet iedereen letterlijk welke eigenschappen hem of haar zijn toebedeeld. Zo krijgt iedereen direct een goed beeld van hoe de andere teamleden hem of haar zien.

Meeting Of Support Group

Een teamlid geeft heldere feedback aan iemand aan wie hij het kaartje net heeft gegeven.

Omdat de teamleden zowel positieve als negatieve eigenschappen uit mogen delen is dit een veilige en opbouwende oefening om dingen uit te spreken die eventueel al langer spelen in het team. Het is de kans om te zeggen welk gedrag je van iemand waardeert en welk gedrag je graag anders zou willen zien.
De tweede ronde, waarin kaartjes geruild kunnen worden, laat zien dat een bepaalde eigenschap zowel positief als negatief kan worden opgevat. Hierdoor ervaren de teamleden dat hun eigenschappen pas positief of negatief worden door de manier waarop ze ermee omgaan.

Zorg ervoor dat dit alles in een veilige sfeer gebeurt. Breng de oefening ook met de nodige humor zodat het niet te zwaar wordt. Tijdens de oefening kan geen discussie ontstaan aangezien degene die een kaartje ontvangt van een ander teamlid altijd zwijgt. Bewaak deze regel dan ook te allen tijde.

Tijdens de oefening kun je verschillende manieren hanteren om het team zoveel mogelijk inzicht te geven. Een aantal tips voor hoe je dit het beste kunt doen zijn:

NIEUW 3: Meerdere rondes

Doe meerdere rondes. Zo zien de deelnemers dat de eigenschapkaarten die ze ontvangen per ronde kunnen verschillen omdat natuurlijk steeds weer iemand anders een andere eigenschap uit de hoed trekt. Zo horen ze ook weer meningen van andere personen uit het team.

2: Houd het luchtig

Houd het speels en luchtig. Wanneer het team zich veilig voelt en de oefening meer als een spel ziet dan een soort groepstherapie, zullen de teamleden eerder geneigd zijn eerlijk naar elkaar te zijn. Hier heeft het team uiteindelijk het meeste aan.

3: Bouw het rustig op

Wanneer je aanvoelt dat het goed is voor het team kun je de oefening beginnen met bijvoorbeeld alleen maar positieve eigenschappen. Iedereen doet bijvoorbeeld 3 positieve eigenschappen in de hoed. Een volgende ronde kun je het opbouwen door iedereen 3 positieve eigenschappen en 1 negatieve eigenschap in de hoed te laten doen.

Houd deze blog iedere week in de gaten want: Meerdere tips volgen!
Heb jij tips over deze oefening? Mail ze naar info@trainjeteam.nl en als we ze waardevol vinden zetten we deze erbij!

De trainer:
Train je Team
Contactgegevens

Vandaag nog een adviesgesprek en een offerte?
Doe geheel kosteloos en vrijblijvend een aanvraag:


  Hoe lang wilt u dat de training duurt?

  Hoeveel personen volgen de training?

  Plaats waar u de training wilt?

  Datum waarop u de training wilt?

  Contactpersoon

  Bedrijfsnaam

  Telefoonnummer

  Please leave this field empty.

  E-mail

  Opmerkingen  Deel deze training:

  Op Linkedin: x werd dit gedeeld

  Facebook:
  x werd dit gedeeld

  en op Twitter: x werd dit gedeeld

  Email deze training:
  Deze training is geplaatst op: