Teambuilding oefening 2 Balspel

teambuilding oefening 1
De trainer:
Train je Team
Contactgegevens

Tijdens de oefening wordt het team uitgedaagd in opperste concentratie met elkaar samen te werken door elkaar tennisballen toe te gooien en te vangen. 

Dit is een uitstekende oefening voor mensen die elkaar nog niet goed kennen. Omdat de samenwerking door samenspel wordt gestimuleerd is het ook zeer geschikt voor teams die elkaar wel al goed kennen. De oefening bestaat uit verschillende fases. Maak het pas een stap moeilijker wanneer een onderdeel van de oefening helemaal soepel en vanzelf gaat.

De verschillende fases

Als het team elkaars namen nog niet goed kent, blijf dan lang in de eerste fase van het gooien en de naam zeggen van de persoon naar waar je de bal gooit. Wanneer het team elkaars namen al goed kent, kun je al snel door naar de tweede fase van de oefening. Hierin zegt de gooier de naam van degene waar de vanger de bal naartoe mag gooien. Gaat dit goed? Dan kan het team door naar de derde fase waarin de bal twee namen achter loopt. In deze fase is het belangrijk dat het team goed oplet welke naam er wanneer gezegd wordt, zodat iedereen weet naar wie hij/zij de bal mag gooien. Voel als trainer goed aan wanneer het tijd is voor het team om een volgende fase in te gaan.

Als alle fases met één bal soepel gaan kun je een tweede bal in het spel brengen. Het moeilijke hiervan is dat er namen door elkaar gezegd kunnen worden en het team dus extra alert moet zijn. Deze oefening gaat het beste wanneer het team volledig in het hier en nu is. Iedereen is een en al oor, ziet waar de anderen staan en lopen en gooit en vangt de bal correct!

Je kunt meerdere variaties op de oefening aanbrengen. Lees onderstaande tips:

NIEUW 3 : Lopen

Voor sommige teams werkt het goed om stil en geconcentreerd in een kring te blijven staan terwijl voor andere teams het juist goed werkt om door elkaar heen te lopen. De deelnemers voelen zich dan losser en het luisteren en vangen gaat beter. Waarom het soms misgaat is omdat teamleden zich te veel op de bal focussen en ze het niet vanzelf durven te laten gaan. Juist wanneer het team wat ontspant en zich niet over-focust zal het balspel meer vanzelf gaan. Een tussenvorm is dat de teamleden niet in een kring maar op verschillende plekken in de ruimte gaan staan.

2: Verschillende tempo’s

Ook kun je het tempo laten verschillen. Begin heel langzaam, zo is het makkelijker de namen te horen en de ballen te vangen. Zeker als er meerdere ballen in het spel zijn is het belangrijk dat je langzaam begint. Wanneer het goed gaat kun je het tempo wat opvoeren.

Het is belangrijk dat het tempo van het gooien gelijkmatig is. Dus niet soms heel snel en dan weer langzaam. Pas wanneer een bepaald tempo goed gaat kun je wat gaan versnellen. Zo bereik je stap voor stap een snellere manier van werken.

1: Nog meer laten achterlopen

Wanneer het achterlopen van twee namen goed gaat kun je de bal natuurlijk ook drie namen laten achterlopen. De eerste gooier zegt dan drie namen. Heel goed op elkaar in gespeelde teams kunnen de bal misschien wel 4, 5 of meer namen achter laten lopen.

Houd deze blog iedere week in de gaten want: Meer tips volgen!

Heb jij tips over deze oefening? Mail ze naar info@trainjeteam.nl en als we ze waardevol vinden zetten we ze erbij!

De trainer:
Train je Team
Contactgegevens

Vandaag nog een adviesgesprek en een offerte?
Doe geheel kosteloos en vrijblijvend een aanvraag:


  Hoe lang wilt u dat de training duurt?

  Hoeveel personen volgen de training?

  Plaats waar u de training wilt?

  Datum waarop u de training wilt?

  Contactpersoon

  Bedrijfsnaam

  Telefoonnummer

  Please leave this field empty.

  E-mail

  Opmerkingen  Deel deze training:

  Op Linkedin: x werd dit gedeeld

  Facebook:
  x werd dit gedeeld

  en op Twitter: x werd dit gedeeld

  Email deze training:
  Deze training is geplaatst op: