Teambuilding oefening 9 – Elkaar leren lezen

De trainer:
Train je Team
Contactgegevens


Tijdens deze oefening leert het team elkaar lezen. De oefening is een spel waarbij je in duo’s speelt en je per ronde kunt winnen. Het is een leuk spel waarbij de deelnemers elkaar slim af proberen te zijn. 

propjeDe deelnemers vormen duo’s en bepalen wie persoon 1 en wie persoon 2 is. Persoon 1 scheurt 5 kleine stukjes papier van een vel papier, schrijft op 1 stukje papier een kruisje, maakt er propjes van en legt ze voor zich neer zonder dat persoon 2 weet waar het propje ligt. Persoon 2 wijst ieder propje aan met de vraag of het propje er ligt en persoon 1 antwoordt steeds met “Ja”. Aan de hand van hoe persoon 2 heeft geantwoord kiest persoon 1 een propje waarvan ie denkt dat het kruisje niet ligt. Dit herhaalt zich totdat er nog 1 propje over is met daarop het kruisje. Per keer dat persoon 2 een propje zonder kruisje kiest krijgt hij een punt. Er zijn dus maximaal 4 punten te verdienen. Na de gespeelde ronde wisselen de rollen om en kan persoon 1 punten verdienen. degen met het meeste aantal punten wint. Als het gelijk spel is spelen ze nog een keer.
Hierna gaan steeds de winnaars tegen elkaar. Wanneer er na de eerste ronde een oneven aantal winnaars is ga jij als trainer ook met een winnaar spelen.

Als jij degene bent die het kruisje ergens heeft gezet is het de bedoeling dat je de ander zo snel mogelijk de gene met het kruisje laat pakken. 

Het gaat dus om bluffen en inschatten hoe goed de ander kan bluffen. Wanneer jij degene bent die het kruisje heeft gezet kun je bijvoorbeeld, wanneer de ander het propje met het kruisje aanwijst en vraagt of daar het kruisje ligt, expres heel nonchelant “Ja” zeggen zodat de ander denkt dat met dat propje sowieso niks aan de hand is en die dus aanwijst als propje zonder kruisje. Maar je kan ook expres gespannen doen zodat de ander denkt dat jij wilt dat hij denkt dat daar het kruisje ligt en hem dus aanwijst als propje zonder kruisje. Je gaat dus steeds lagen dieper met het elkaar voor de gek houden.

Een aantal tips:

NIEUW 3: Benoem waarom je voor een propje kiest

Het is leuk om eerlijk te benoemen waarom je een propje aanwijst. Bijvoorbeeld:
“Je deed expres gespannen toen ik vroeg of het propje hier lag. Dit omdat je me wilde doen laten geloven dat het propje er ligt. Daarom denk ik dat het propje er niet ligt en kies ik deze.”

2: Hou de ander voor de gek door te zeggen waar het kruisje ligt

Je kan bluffen door bijvoorbeeld te zeggen dat het kruisje ergens ligt of dat het propje die diegeen aanwijst als propje zonder kruisje toch echt het propje met het kruisje is. De ander weet natuurlijk niet of je liegt of de waarheid spreekt.

3: Tells

Probeer te zien of iemand iets met zijn adem, ogen, mond, wenkbrauwen of neus doet wanneer hij gespannen is. En kom erachter wat dit zegt. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat wanneer je het propje met het kruisje aanwijst en vraagt of dit het propje met het kruisje is de ander steeds met z’n mondhoek trekt. Hier zou dus wel eens het kruisje kunnen liggen. Of doet diegene dit bewust om jou dit te doen laten denken?

Houd deze blog iedere week in de gaten want: Meerdere tips volgen!
Heb jij tips over deze oefening? Mail ze naar info@trainjeteam.nl en als we ze waardevol vinden zetten we deze erbij!

De trainer:
Train je Team
Contactgegevens

Vandaag nog een adviesgesprek en een offerte?
Doe geheel kosteloos en vrijblijvend een aanvraag:


  Hoe lang wilt u dat de training duurt?

  Hoeveel personen volgen de training?

  Plaats waar u de training wilt?

  Datum waarop u de training wilt?

  Contactpersoon

  Bedrijfsnaam

  Telefoonnummer

  Please leave this field empty.

  E-mail

  Opmerkingen  Deel deze training:

  Op Linkedin: x werd dit gedeeld

  Facebook:
  x werd dit gedeeld

  en op Twitter: x werd dit gedeeld

  Email deze training:
  Deze training is geplaatst op: