Teammediation

De trainer:
Train je Team
Contactgegevens

Teammediation

Stress, ongemak en vooral veel irritatie. Dat brengt conflict in een team vaak teweeg. En een gevoel van machteloosheid. Waarom lukt het niet om er samen uit te komen?

Als het nog niet is gelukt om een conflict zelf op te lossen, dan bestaat er de mogelijkheid om een onafhankelijke derde in te schakelen. Dat kan iemand zijn die boven de teamleden staat en voor de teamleden beslist, zoals een manager. Of iemand die tussen de teamleden staat en ze begeleidt om samen tot een oplossing te komen, zoals bij mediation.

Samen oplossen

Hoe kan mediation bijdragen aan het oplossen van een conflict? Daarvoor is het goed om te weten wat mediation niet is. Met mediation is er geen derde persoon die een beslissing voor het team neemt of met een oplossing aan komt dragen. Ook wisselt een mediator geen boodschappen uit tussen teamleden die niet meer met elkaar willen communiceren.

De teamleden beslissen zelf, houden zelf de touwtjes in handen over de uitkomst van het conflict en komen weer op een fatsoenlijke manier met elkaar in gesprek. Als mediator help ik ze op weg in het proces naar een oplossing die voor alle teamleden acceptabel is, en probeert daarbij de communicatie tussen de teamleden te herstellen en zo mogelijk te verbeteren.

Vrijwillig

De teamleden nemen vrijwillig deel aan mediation. Een mediation start met het  ondertekenen van een mediationovereenkomst. Daarbij wordt afgesproken dat de gesprekken vertrouwelijk zijn: ieder kan vrijuit spreken en voorstellen doen. Slaagt de mediation niet, dan mag de verkregen informatie niet in een procedure worden ingebracht.

Creatief

Tijdens de mediation onderhandelen teamleden op basis van wederzijdse belangen. Ik probeer ervoor te zorgen dat de teamleden hun standpunten loslaten en vanuit hun belangen gaan onderhandelen. Dan kan er naar creatieve oplossingen worden gezocht en een win-winsituatie ontstaan.

Maar niet vrijblijvend

De teamleden bepalen zelf het tempo van de mediation. De uitkomst is altijd maatwerk, een oplossing die voor iedereen uit het team acceptabel is. Het resultaat wordt zo meer dan een oplossing voor het conflict alleen. Niet alleen het juridische aspect van het conflict komt op tafel, ook de belangen achter ingenomen standpunten worden zichtbaar. De gemaakte afspraken worden vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst. Mediation is weliswaar vrijwillig maar niet vrijblijvend.

Redenen voor mediation

De belangrijkste redenen die vaak voor mediation worden genoemd, zijn:

 • Mediation biedt een snelle oplossing; doorgaans twee tot drie bijeenkomsten, op korte termijn gepland in overleg met alle teamleden.
 • Hoge acceptatie van de oplossing: alle teamleden werken actief mee aan een oplossing en houden zeggenschap over het resultaat.
 • Ruimte voor creatieve oplossingen: de teamleden dragen zelf mogelijkheden aan voor een oplossing.
 • Iedereen wint: de teamleden bedenken zelf oplossingen voor hun conflict.
 • De procedure is informeel en toegankelijk.
 • Relaties blijven behouden: de teamleden krijgen meer begrip voor elkaar en kunnen afspraken maken over de communicatie in de toekomst.

Mag ik u van dienst zijn?

Overweegt u mediation en wilt u meer weten? Stel me gerust vragen. Ik ben telefonisch bereikbaar op : 06 – 54 90 65 06, en via e-mail op: lidwien@vanlooncommunicatiecoaching.nl.

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Teammediation
Average rating:  
 0 reviews
De trainer:
Train je Team
Contactgegevens

Vandaag nog een adviesgesprek en een offerte?
Doe geheel kosteloos en vrijblijvend een aanvraag:


  Hoe lang wilt u dat de training duurt?

  Hoeveel personen volgen de training?

  Plaats waar u de training wilt?

  Datum waarop u de training wilt?

  Contactpersoon

  Bedrijfsnaam

  Telefoonnummer

  Please leave this field empty.

  E-mail

  Opmerkingen  Deel deze training:

  Op Linkedin: x werd dit gedeeld

  Facebook:
  x werd dit gedeeld

  en op Twitter: x werd dit gedeeld

  Email deze training:
  Deze training is geplaatst op: