Teambuilding Spelletjes Binnen

De trainer:
Train je Team
Contactgegevens

Onze teambuilding spelletjes voor binnen!

Onze teambuilding trainingen zin flexibel te boeken. Dat wil zeggen dat de trainer bij u op locatie kan langskomen om de training te verzorgen. Zo kunnen de teambuilding spelletjes gewoon binnen plaatsvinden, waardoor uw team niet onnodig veel tijd verliest. In overleg kunt met het team er ook op uitgaan om de teambuilding spelletjes op een andere locatie dan binnen te doen. Heeft u interesse in een van onze teambuilding trainingen? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan!

teambuilding spelletjes binnen

Teambuilding spelletjes versterken de band

Teambuilding is belangrijk als men als groep wil leren samen te werken. Onder teambuilding wordt verstaan: het versterken van de band van de verschillende individuen binnen de groep. Dit kan heel nuttig zijn voor bijvoorbeeld werknemers, schoolklassen, sportteams of welk ander groepsverband dan ook. Het is een steeds grotere markt voor bedrijven om ook teambuilding aan te bieden in vele verschillende vormen en technieken. Veel van deze groeperingen willen deze teamgeest dus versterken door middel van teambuilding. Teambuilding kan zowel buiten als binnen bedreven worden. In dit essay komen een aantal vormen van teambuilding spelletjes binnen voor.

Teambuilding buiten spelletjes

Hiervoor zijn een aantal methodes denkbaar waarmee binnen geoefend kan worden. Een aantal teambuilding spelletjes voorbeelden luiden als volgt: Teambuilding kan worden geoefend door middel van fysiek uitdagende opdrachten, waarbij de verschillende mensen elkaar dienen te helpen. Bijvoorbeeld het bouwen van een toren of bouwwerk is een hele goede. Hierbij moeten de mensen wel samen werken omdat zij er alleen nooit uit zullen komen. Op deze manier zullen mensen aangespoord worden om op elkaar te vertrouwen. Ook een opdracht waarin mensen met touwen helemaal kriskras door elkaar aan elkaar vastzitten en los moeten proberen te komen is een goed voorbeeld.
Deze vorm van teambuilding spelletjes binnen staat duidelijk en helder beschreven in het boek ‘Teambuilding spelletjes scouting’. Hier staan onder andere ook prachtige illustraties en foto’s bij, zodat duidelijk wordt wat de bedoeling is van de verschillende teambuilding opdrachten. Het klinkt misschien wat kinderlijk, maar dit boek is bijzonder prikkelend voor jong en oud! Een ander voorbeeld is een wat minder fysiek actieve vorm, waarbij men bijvoorbeeld door samen een schilderij te maken, of een beeldhouwwerk of iets anders creatiefs nader tot elkaar komt. Deze teambuilding oefeningen zijn vaak vooral populairder bij vrouwen en vergen eveneens veel samenwerking omdat er tot een eensgezind resultaat moet worden gekomen. Het zijn echter wel wat meer uitdagendere oefeningen, omdat hierbij heel wat ruimte is voor de eigen interpretatie, de vrijheid van de kunstenaar. Maar juist omdat het hier om kunst gaat, maakt het ook mogelijk om diepgaande en persoonlijke gesprekken aan te gaan na aanleiding van het uitgebeelde. Doordat mensen met hun creatieve en spirituele zelf in contact komen wordt het hele teambuilding proces meteen veel persoonlijker. De vraag is natuurlijk wel of men dit wil en zoekt in een teambuilding spel. Dit is dus één van de bijzondere teambuilding spelletjes binnen.
Verder is er nog één categorie teambuilding spellen, en deze laatste is niet heel veel voorkomend. Hieronder vallen alle activiteiten die niet onder het fysieke scoutinggebeuren en niet onder het creatieve abstracte in zijn te delen. Zoals leesgroepen, presentaties en simpelweg praatgroepen. Dit komt minder vaak voor omdat het hele idee van teambuilding is dat je samen door een bepaald proces heen gaat, waar iedereen actief aan deel neemt. Dit is belangrijk omdat alleen dan een echt hecht team van verschillende individuen kan ontstaan. Het interessante van teambuilding is juist dat de kwaliteiten van elk mens boven water komen, dat men elkaar daardoor beter leert kennen en zo optimaal kan leren samen werken. Uit een spel blijkt bijvoorbeeld vaak wie er de leiding neemt, wie volgzamer is en wie er bijvoorbeeld gewoon heel erg handig is. Ook worden de wrijvingen opgespoord. De karaktereigenschappen van mensen die met elkaar botsen. Via zo’n teambuilding spel kunnen verschillende patronen ontdekt en eventueel aan de hand daarvan bestreden worden.

Teambuilding binnen spelletjes

Aan de hand van deze kenmerken van teambuilding, bestaan er ook bepaalde teambuilding tips voor teambuilding spelletjes binnen. Deze basistips houden onder andere in dat elk individu duidelijk zijn zegje moet kunnen doen gedurende het proces en iedereen aan bod moet komen met kans op initiatief. Verder dienen alle betrokkenen zich zoveel mogelijk in te zetten voor het resultaat. Als er niet serieus mee wordt gewerkt, is het bijna onmogelijk om conclusies te trekken uit het spel en de teamvaardigheden ermee op te krikken. Wat ook nog een belangrijke tip is: de personen die meedoen moeten elkaar al wel enigszins kennen. Het is lastig om alles te geven als je geen idee hebt wie er nog meer meedoen. Dit is echter makkelijker op te lossen dan vaak gedacht. Er kan gemakkelijk worden begonnen met een kennismakingsspel. Ook daar zijn verschillende vormen van te herkennen. Van het elkaar ‘gewoon’ aan elkaar voor stellen, tot krantenmeppertje, tot aan allerlei soorten klapspelletjes. Dit klinkt misschien ook wat kinderlijk, maar het is raadzaam om het zo informeel mogelijk te houden omdat men elkaar dan zo snel mogelijk echt persoonlijk leert kennen, wat zeker bevorderlijk is voor de samenwerking. Belangrijk aan kennismakingsspelletjes is in ieder geval dat men actief bezig is. Op deze manier wordt zo snel en efficiënt mogelijk zo veel mogelijk mensen tegelijkertijd aan elkaar voorgesteld.
Echter is het niet altijd zo dat teambuilding plaatsvindt bij teams die elkaar nauwelijks kennen. Heel vaak is het ook een manier om een nieuwe frisse wind door een groep te laten waaien en de samenwerking te stimuleren. Of zelfs een laatste redmiddel voor een groep die ofwel door onverschilligheid, ofwel door conflicten uit elkaar dreigt te vallen.
In dit geval is een kennismakingsspel vooraf niet perse nodig, maar kan direct worden overgegaan tot een samenwerkingsspel. De samenwerkingsspelen waar ik op doel kunnen in veel gevallen overeen komen met de teambuildings spellen waar ik het eerder over had. Een verschil kan echter zijn, dat meestal van samenwerkingsspelen wordt gesproken wanneer het over een kleiner groepsverband gaat. Bij groepen van twee tot vier personen wordt vaak gesproken over een samenwerkingsverband in plaats van een team.

Verbeter je team met teambuilding spellen

Teambuilding spelletjes binnen kunnen van grote waarde zijn om een team te verbeteren. Mensen leren elkaars sterktes en zwaktes kennen door in een simulatie bijvoorbeeld een bepaalde crisissituatie na te bootsen en zo te kijken hoe elk van de personen hier op reageert. Zo kunnen mensen leren accepteren en respecteren wat een ieder wel en niet kan en kunnen de taken efficiënter verdeeld worden. Men weet wat men aan elkaar heeft en dat is erg belangrijk binnen een groep. Ook leren de individuen zichzelf hierdoor goed kennen. Het is heel erg handig als je leert hoe je zelf zou handelen in bepaalde situaties en waar je zelf precies staat in een groep. Dat kan je in het echte leven natuurlijk ook al wel een beetje zien, maar door het in een echte teambuilding training te proberen, komt er ook altijd feedback van iedereen naar voren waar je echt wat mee kunt.

Dus schoolklassen, werkgroepen, collega’s, sportteams en welke groeperingen dan ook: teambuilding kan nooit kwaad en teambuilding spelletjes binnen zijn nuttig en leuk om te doen. Jazeker wel leuk, omdat mensen zelf ook enthousiast zullen worden van de ervaring die zij in zo’n spel meekrijgen. Men krijgt een nieuwe impuls en wordt weer gemotiveerd om aan de slag te gaan met zijn positie binnen de groep en deze zoveel mogelijk uit de buiten. En als mensen weer beter in de groep staan, doet dat de groep als geheel ook weer goed.

De trainer:
Train je Team
Contactgegevens

Vandaag nog een adviesgesprek en een offerte?
Doe geheel kosteloos en vrijblijvend een aanvraag:


  Hoe lang wilt u dat de training duurt?

  Hoeveel personen volgen de training?

  Plaats waar u de training wilt?

  Datum waarop u de training wilt?

  Contactpersoon

  Bedrijfsnaam

  Telefoonnummer

  Please leave this field empty.

  E-mail

  Opmerkingen  Deel deze training:

  Op Linkedin: x werd dit gedeeld

  Facebook:
  x werd dit gedeeld

  en op Twitter: x werd dit gedeeld

  Email deze training:
  Deze training is geplaatst op: