Samenwerkingsspelen Kleuters

De trainer:
Train je Team
Contactgegevens

Samenwerkingsspelen voor iedereen die met kleuters werkt!

Train je Team biedt verschillende voorbeelden van samenwerkingsspelen compleet met video en uitleg. De oefeningen kunnen in aangepaste vorm ook voor kleuters worden gebruikt. Wil jij graag inspiratie opdoen voor de kleuters of voor je collega’s? Bekijk HIER de teambuilding oefeningen en ga er direct mee aan de slag.

Werken met kleuters is naast een dankbare, ook een verantwoordelijke en veeleisende baan. Zo nu en dan is het voor begeleiders een aanrader om een teambuilding te doen om het beste uit henzelf te blijven halen. Onder begeleiding van een professionele trainer wordt het team begeleid. Verschillende samenwerkingsspelen zorgen voor een positief groepsgevoel wat weer een positieve invloed heeft op uw kleuters. Bekijk het aanbod en vraag een vrijblijvend en kosteloos adviesgesprek aan!

kijklogo

samenwerkingsspelen kleuters

Leer kleuters samenwerkingsspelen

Zoals de titel samenwerkingsspelen kleuters al aan gaf, zal dit essay over teambuilding oefeningen en kennismakingsspelletjes gaan.
Samenwerkingsspelen kleuters wat voor spelletjes worden hier nou precies onder verstaan? Dat is een vraag die al snel opkomt, wanneer men de titel leest. Samenwerkingsspelen kleuters is een heel breed onderwerp. De vraag is meer wat voor samenwerkingsspelen kunnen kleuters nou precies. Hoewel vaak onderschat, kunnen kleuters heel veel. Deze jongen wezens zijn uiterst creatief en vinden het vaak heerlijk om lekker bezig te zijn. Knutselen is hierbij een goed voorbeeld. Hoewel dit knutselen vaak een individuele opdracht lijkt, immers vouwen, verven, vlechten, puzzeltjes en tekenen zijn vaak individuele bezigheden, toch is het vrij eenvoudig hier een opdracht van te maken die door meerdere kleuters tegelijk uitgevoerd kan worden. Hieronder zullen enkele voorbeelden volgen;
Stel je voor dat je gaat knutselen met jouw kleuters, je wilt jouw kinderen bijvoorbeeld leren veterstrikken, vlechten, vouwen, een masker laten maken, verven of wat voor creatiefs dan ook. Hier vallen altijd wel teambuilding opdrachten van te maken.
• Veterstrikken; in plaats van jou kleuters veters te leren strikken op zijn of haar eigen schoen, of op een papieren nep schoen, zou je ook je kinderen in tweetallen op kunnen stellen en de kinderen elkaar veters laten strikken. Niet alleen zullen de kinderen nu met elkaar bezig zijn, ook wordt het verantwoordelijkheid gevoel van de kleuters groter. Zij zijn immers verantwoordelijk ervoor dat de veter netjes zit zodat de partner van wie de veter gestrikt wordt, niet struikelt. Het veterstrikken wordt hier ook wat echter door; het is geen plastic schoen waaraan aandacht besteed wordt.
• Ook van vouwen kan een samenwerkingsopdracht gemaakt worden. Hoewel de kinderen individueel hun kikker, olifant dan wel bloem vouwen, kunnen zij hier uiteindelijk gezamenlijk een hele collage van maken. De kinderen vormen op deze manier samen een geheel, een team. Bovendien ziet hun werk er meteen indrukwekkender uit.
• Echte samenwerkingsmogelijkheden zijn bij het verven/tekenen te vinden. Natuurlijk is het mogelijk dat elk kind zijn eigen landschap maakt, maar veel leuker is het, als het ene kind het gras tekent, de volgende op het gras een huis, en de derde de bloemen in de tuin. Zo wordt een echt team product gecreëerd waar zij samen trots op kunnen zijn.
Los van landschap tekenen, zijn ook portretten leuk. Laat de kinderen elkaar natekenen of schilderen. Hierdoor worden ze gedwongen elkaar goed te bestuderen. Bovendien kunnen zij ondertussen met elkaar praten over van alles wat er in hun kinderhoofdjes opkomt.
Wat ook een leuk opdracht kan zijn is om op een groot papier de kinderen elkaar om te laten trekken. Dit wil zeggen dat een van de kleuters op het papier gaat liggen, en de andere kleuter met een stift om de contouren van de ander gaat. Daarna kunnen zij dit samen inkleuren.

Samenwerkingsspelen kleuters-teambuilding

Al deze voorbeelden zorgen er voor dat de kleuters met elkaar om moeten gaan. Deze samenwerkingspelen zorgen voor teambuilding.
Toch moet het voor uw kind een spannend avontuur zijn om opeens naar een compleet nieuwe school te gaan. Een compleet nieuwe omgeving en alleen maar nieuwe andere kinderen om hem of haar heen. De eerste dagen van het nieuwe schooljaar in de kleuterklas zal dan ook veel aandacht aan kennismakingsspelletjes besteed worden. Veelal zullen de kinderen in een kring met de juf of meester zitten en allemaal naam spelletjes doen, en elkaar vragen of hobby’s en broertjes en zusjes stellen. Een bekend kennismakingsspel wat veel op onze school gebruikt wordt, is zakdoekje leggen. U kent allen het liedje zakdoekje leggen, niemand zeggen van uw jeugd nog wel. De bedoeling is dat alle kleuters in een kring zitten, en dat iedereen op één kleuter na zijn ogen dicht heeft. Met alle kleuters wordt het zakdoeken leggen liedje gezongen. De kleuter met ogen open zal de zakdoek achter één van zijn klasgenoten leggen. Nadat het liedje afgelopen is, zegt de kleuter wie dat is en vervolgens volgt een tikkertjes spel tussen deze twee. Door de combinatie van een spel, zang en het naam roepen, wordt gespeeld en geleerd in een ongedwongen sfeer.
Zowel de gymlessen als de natuurlessen die onze school verzorgd, hebben een scouting-achtig karakter. Dit betekend dat veel aandacht aan het buitenleven besteedt zal worden. Zoveel mogelijk zal buiten een wandeling gemaakt worden, om de kinderen in beweging te houden. Teambuilding staat bij de scouting hoog in het vaandel, samen een groep vormen en samen problemen op lossen zijn belangrijke eigenschappen om kinderen aan te leren. Hieronder volgen enkele teambuilding spelletjes voorbeelden, wederom gehaald uit het essay ‘Samenwerkingsspelen kleuters’.
Teambuilding spelletjes scouting:
Er zijn vele teambuilding opdrachten te bedenken die je samen met kleuters uit kan voeren. Samenwerking staat hierbij centraal. Hieronder volgen enkele teambuilding tips;
• Bouw samen bijvoorbeeld een hele grote vlieger. Deze kan dan later buiten opgelaten worden. De kinderen versieren de vlieger met hun eigen tekeningen. Om samen je product in de lucht te zien hangen zal de kinderen plezieren.
• Ook het bos is een bron vol mogelijkheden. Groepsspelletjes als verstoppertje, levend stratego (maar dan een simpelere variant met alleen steen, papier, schaar bijvoorbeeld), en boompje verwisselen zijn klassiekers, maar zorgen wel voor een band tussen de kinderen.
• Bovendien kan ook aandacht aan de dieren besteed worden. Maak in de winter bijvoorbeeld met de kinderen een pinda ketting voor de vogeltjes buiten. Laat ze zelf alvast de gaatjes in de pinda maken en rijg alle pinda’s vervolgens aan elkaar. De kinderen zullen het geweldig vinden dat ze samen iets gemaakt hebben waar de dieren van genieten.

De trainer:
Train je Team
Contactgegevens

Vandaag nog een adviesgesprek en een offerte?
Doe geheel kosteloos en vrijblijvend een aanvraag:


  Hoe lang wilt u dat de training duurt?

  Hoeveel personen volgen de training?

  Plaats waar u de training wilt?

  Datum waarop u de training wilt?

  Contactpersoon

  Bedrijfsnaam

  Telefoonnummer

  Please leave this field empty.

  E-mail

  Opmerkingen  Deel deze training:

  Op Linkedin: x werd dit gedeeld

  Facebook:
  x werd dit gedeeld

  en op Twitter: x werd dit gedeeld

  Email deze training:
  Deze training is geplaatst op: