Wat is Teambuilding

De trainer:
Train je Team
Contactgegevens

Wat is teambuilding voor uw bedrijf?

Teambuilding is ontzettend belangrijk in een bedrijf. Het versterkt het groepsgevoel en levert een bijdrage aan de efficiëntie van het team. Ook al is het een veel gebruikt begrip, veel mensen vragen zich nog wel eens af: wat is teambuilding? Onder begeleiding van een professioneel trainer bouwen de deelnemers samen aan een sterk team. Hierbij staat voorop dat er een positieve sfeer is in de groep. Wilt u ook weten wat teambuilding is en hoe het van betekenis kan zijn voor uw bedrijf? Bekijk het aanbod van teambuilding trainingen en vraag een vrijblijvende offerte aan!

wat is teambuilding

Teambuilding voorbeelden

Teambuilding, een vaak gebruikt woord bij bedrijven, instellingen en grotere groepen in het algemeen om de motivatie en samenwerking tussen personen te verbeteren. Maar wat is teambuilding nou echt, wat houdt het in en hoe “build” je het beste “team”? Laten we beginnen met een voorbeeld. Losse bomen zijn geen bos, maar een bos bestaat wel uit losse bomen. Hiermee kan men de teambuilding definitie uitbeelden. Losse individuen geen groep zijn, maar een groep bestaat wel uit verschillende individuen die samen die groep vormen. Een groep kan officieel op papier staan, maar een groep wordt pas een team als het samen werkt en elkaar begrijpt. Hiervoor bestaan zogenaamde teambuilding opdrachten, teambuilding activiteiten en teambuilding oefeningen. Alhoewel dit in de meeste oren psychologisch klinkt, wordt het vaak als leuk beschouwd. Een groep kan bij de eerste kennismaking, na een paar maanden of na een paar jaar om de band te versterken, teambuilding activiteiten doen. Sporten is hier een voorbeeld van, teamsporten of samen sporten maken van elk individu een groep. Wat is teambuilding voor hen? Door samen te trainen en elkaar te stimuleren, wordt elk individu sterker en uiteindelijk beter in de groep en in de sport. Ook wanneer samen wedstrijden worden gespeeld, zoals in een voetbalteam of bij het trainen voor een marathon, wordt de winnaars mentaliteit gestimuleerd. Telkens als je als team wint, kan je dit als team vieren. Maar als je met team verliest, kan je met zijn allen elkaar steunen. Als men niet zo sportief is, zijn er genoeg andere teambuilding spelletjes, voor elke groep is er wel iets te verzinnen. Zo kan men een jaarclubdag organiseren, een adje-kratje wedstrijd in de kroeg of simpelweg een werk borrel om contacten te leggen. Deze teambuilding spellen kunnen zo moeilijk gemaakt worden als men zelf wil. Zo is teambuilding koken een uitstekend voorbeeld voor een gezellig dagje uit met een club mensen. Tijdens een cursus koken leert met de delicatesses te bereiden in de keuken maar leert men ook met elkaar samen werken. Een groep snijdt de groenten, een ander kookt deze, iemand maakt het dessert, een ander een voorgerecht en weer iemand anders de amuses. Er kan zoveel worden ge-experimenteerd met voedsel, dat mensen hier erg vrij in zijn. Maar men zal ook goed moeten overleggen, anders brandt het aan, kookt het over of wordt het geen goede substantie. Tijdens deze cursus koken is het dus de bedoeling dat men met elkaar samen werkt en in groepsverband een goede maaltijd op tafel krijgt voor de gehele groep.

Teambuilding cursussen en sessies

Een paar keer per jaar gaan bedrijven ook op teambuilding cursus om de band te versterken. Men kan bijvoorbeeld een bedrijfsfilm maken. Het hele idee achter een bedrijfsfilm, is dat de werknemers meer met elkaar in contact kunnen komen en de werkgevers meteen een goed promotiefilmpje hebben. Dit is leuk om te doen, geen zwaar werk en zeer interactief. In de relaxte sfeer kan men de raadsels van iemand anders ontrafelen of een keer die echte ene belangrijke vraag stellen die men altijd al wilde stellen. Wat is teambuilding nu precies voor deze lieden, deze lieden willen liever in een goede werksfeer met een borrel op zijn tijds, dan helemaal geen teambuilding sessies. Niet alleen bedrijven gebruiken teambuilding sessies en bedrijfsuitjes om mensen dichter bij elkaar te brengen. In elke groep wordt dit toegepast. Zo kan een hockeyteam elk jaar sinterklaas met elkaar vieren, een barbeque organiseren of een feest bij iemand thuis. Zelfs stappen kan een enorm goede teambuilding zijn. Waarom is teambuilding in deze vorm nou zo belangrijk, of is het uberhaupt wel teambuilding denken velen. Dit is zeker de kwestie, want je leert iemand kennen op een manier zoals je diegene nog niet eerder hebt gezien. Je kunt een keer de andere kant of andere persoonlijkheid van iemand bewonderen. Niet alleen maar de persoon die men ziet op werk, sport of club, maar een persoon die zichzelf is en lekker gek durft te doen in een groep zoals men zich niet op je werk wil of kan gedragen. Teambuilding is dus per definitie goed voor mens eigen persoonlijkheid, maar ook voor die van anderen. Zo kunnen er van losse individuen een groep worden gemaakt, net zoals losse bomen bij elkaar een bos worden genoemd. Men leert elkaars normen en waarden respecteren omdat iedereen anders is, iedereen anders over iets nadenkt en iedereen een andere kijk op de wereld heeft.

Teambuilding resultaten

Wat is teambuilding,en wat maakt het nu juist zo belangrijk. Teambuilding zorgt sowieso voor betere productiviteit van het werk, een betere (werk)sfeer en een betere motivatie. Het bijvoorbeeld spelen van teambuilding spelletjes als groepsspellen met een bal zullen een geheel andere interactie met zich brengen dan dat het personeel of mensen met elkaar heeft zo alleen op de werkvloer zoals eerder verteld. De interactie die spellen en groepsactiviteiten met zich mee brengen heeft postieve gevolgen op ieder vlak qua samenwerking. Zo zullen niet alleen de mensen elkaar beter leren kennen, maar ook beter op elkaar kunnen inspelen. Dit heeft weer als gevolg dat personeel de arbeidsproductiveit onbewust kan verhogen. Door het voortijdig kunnen reageren op elkaar en zo het kunnen inspelen op eventueel gemaakte fouten van anderen en derden zullen een hoop kosten bespaart blijven. Handige tips en oplossingen voor bedrijven, is het opzetten van een teambuilding wikipedia. De ultieme gids voor werknemers en personeel om zodoende informatie te kunnen vinden om het succes in groepen te vergroten. Deze gids zal met vlagen ervoor kunnen zorgen dat mensen meer van elkaar gaan begrijpen en meer van elkaar gaan inzien. Het gebruik van zo’n wikipedia moet natuurlijk eerst gemaakt worden en daarna in gang gezet worden. Zo kunnen mensen leren van de gemaakte fouten van anderen in het veelal zware proces van groepsbinding. De wikipedia guide zou al ten eerste kunnen beginnen met de vraagstelling, ‘wat is teambuilding?’ en ten tweede een aantal teambuilding spelletjes kunnen beschrijven. Als men hieraan al eens begint met deze eerste vraagstelling te beantwoorden zullen veel mensen beginnen over het werken in teams en groepsverbanden. Niemand daarintegen, natuurlijk de enkeling daargelaten, zal beginnen over het moraal dat er stijgt door het werken met of werken in groepen. Mensen steunen elkaar zeer onbewust, mensen zijn gericht op prestatie en zo zullen mensen in groepen altijd proberen elkaar te verbeteren. Dit zal tot het ultieme succes van teambuilding leiden aangezien men altijd elkaar verbeterd en naar meer en betere oplossingen zal zoeken. Uiteindelijk gaat het erom dat mensen door teambuiling beter gaan samen werken, een goede sfeer erop na laten en met elkaar kunnen lachen. De losse individuen zullen verdwijnen en men zal alleen nog maar optreden in groepsverband. Conclusie van het verhaal is wel degelijk dat men in groepsverband beter zal prestreren dan de enkele individu. De organisatie van groepen zal wellicht moelijker woorden en zeker het coordineren van, maar het uiteindelijke resultaat zal groter en beter zijn dan welk individu dan ook ooit zou kunnen presteren. Denk aan het aller makkelijkste voorbeeld; een takje kan je breken maar een bos takken zal moeilijk zijn. Zo is het ook met mensen, een persoon valt makkelijk te breken maar in een groep zal men elkaar steunen tot het bittere eind. Samen sta je sterk.

De trainer:
Train je Team
Contactgegevens

Vandaag nog een adviesgesprek en een offerte?
Doe geheel kosteloos en vrijblijvend een aanvraag:


  Hoe lang wilt u dat de training duurt?

  Hoeveel personen volgen de training?

  Plaats waar u de training wilt?

  Datum waarop u de training wilt?

  Contactpersoon

  Bedrijfsnaam

  Telefoonnummer

  Please leave this field empty.

  E-mail

  Opmerkingen  Deel deze training:

  Op Linkedin: x werd dit gedeeld

  Facebook:
  x werd dit gedeeld

  en op Twitter: x werd dit gedeeld

  Email deze training:
  Deze training is geplaatst op: