Teambuilding Oefeningen Sport

De trainer:
Train je Team
Contactgegevens

Verbind uw sport team met teambuilding oefeningen!

Voor veel teamsporten geldt dat er niets zo belangrijk is als goede communicatie en samenwerking. Het doen van teambuilding oefeningen kunnen een sport team helpen om deze zaken te verbeteren. Onder begeleiding van een professioneel trainer wordt het onderling vertrouwen vergroot en de communicatie binnen de groep verbeterd. De teambuilding oefeningen dragen zo bij aan betere prestaties op het sport veld. Bekijk ons aanbod en vraag een vrijblijvende offerte aan!

teambuilding oefeningen sport

Definitie teambuilding

Teambuilding (definitie: Het begrip ‘teambuilding’ bestaat uit twee delen. Het eerste deel omvat het begrip ‘team’, het tweede deel omvat het woord ‘building’.) Dit zijn oorspronkelijk twee Engelse woorden. Toch gebruikt men deze woorden in de Nederlandse taal ook regelmatig. In de Nederlandse taal worden deze woorden aan elkaar geschreven: teambuilding. Daarentegen wordt dit woord als twee aparte woorden in de Engelse taal geschreven: team building. Als we dit begrip, of deze begrippen, letterlijk zouden vertalen in de Nederlandse taal, zou er ‘groep’ en ‘bouwen’ komen te staan. Wanneer het begrip ‘teambuilding’ dus letterlijk wordt vertaald zou het iets betekenen als bouwen van een groep. Er is geen echt Nederlands woord voor en daarom gebruiken wij dus het Engelse ‘teambuilding’ wat tegenwoordig volledig in onze taal is geïntegreerd. Het bouwen van een groep is van zeer groot belang bij het uitoefenen van teamsporten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan voetbal, basketbal, volleybal, waterpolo, hockey, ijshockey, handbal, rugby, korfbal, lacrosse, polo enzovoorts. Er zijn ook verschillende sporten die zowel door één persoon beoefend kunnen worden als teamsport. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan tennis. Wanneer er tennis in een team gespeeld wordt (dubbel), is teambuilding van groot belang. Om de teambuilding tussen beide spelers te vergroten kan tijdens de training aan ‘teambuilding oefeningen sport’ gedaan worden. Ditzelfde geldt voor sporten waarbij grotere teams aanwezig zijn.

Sport creëert teambuilding

Een voetbal elftal is niks wanneer er geen ‘teambuilding oefeningen sport’ in het trainingsprogramma geïntegreerd zijn. Het Nederlands nationale voetbal team bijvoorbeeld, speelde afgelopen week een oefenwedstrijd tegen het Belgisch nationaal team. Nederland verloor deze oefenwedstrijd. Dit zou kunnen komen omdat het team niet goed genoeg getraind is in teambuilding oefeningen sport. Al deze spelers spelen gewoonlijk bij een club en zijn waarschijnlijk dus wel goed getraind in hun eigen team met teambuilding oefeningen sport. Het was goed te zien dat dit in ons nationale team nog niet het geval is. Het zijn wel veel nieuwe spelers en zij hebben dus voor deze oefenwedstrijd nog niet vaak samen getraind. Kenners zeggen dat voor het wereld kampioenschap over twee jaar dit anders zal zijn. Onder leiding van de nieuwe bondscoach Louis van Gaal staat Oranje dus nog een lange trainingsweg van teambuilding te wachten. Teambuilding is dus een veel omvattend begrip. Het kan gaan over teambuilding op de werkvloer, in het bedrijfsleven, maar ook over sporters op een wereldkampioenschap of de Olympische Spelen. Teambuilding bij kinderen op de basisschool kan bereikt worden door teambuilding activiteiten te ondernemen. Deze activiteiten omvatten dan bijvoorbeeld teambuilding spelletjes of oefeningen. De teambuilding activiteiten die personeel in een bedrijf zullen ondergaan zijn natuurlijk van heel andere aard. Bij een personeelsafdeling van een bedrijf zou het personeel bijvoorbeeld als activiteit een kookworkshop kunnen gaan doen. Als iedereen dan verantwoordelijk is voor een ander deel van de maaltijd (bijvoorbeeld een groepje voor het voorgerecht, een groepje voor het hoofdgerecht en een groepje voor het nagerecht) is op deze manier ook teambuilding aan de gang.
Bij teambuilding gaat het er dus om dat de leden van het ‘team’ weten wat ze aan elkaar hebben. De afzonderlijke leden van het team weten stuk voor stuk van elkaar wat de zwakkere en de sterkere punten zijn van elk van de leden van het team. Zo kunnen ze elkaar helpen, aanvullen en bijstaan. Ook kan er worden gedacht om al teambuilding koken te doen.
Teambuilding is dus overal ter wereld, in elke groep nodig. Of het ook aanwezig is, is de vraag. Het is natuurlijk een relatief begrip. Een klein beetje teambuilding is al teambuilding.

Waarom sport teambuilding?

Teambuilding is nodig bij het organiseren van activiteiten. Als een groep mensen een evenement gaat organiseren zal het eerst zelf een goed, sterk team moeten vormen voordat het mogelijk is deze activiteiten met succes te volbrengen. Net zoals vele andere begrippen is ook het begrip teambuilding op wikipedia te vinden. Bij het zoeken via de zoekmachine ‘Google’ is de eerste link die we vinden die naar de Engelse wikipedia pagina ‘Team building’. De tweede link die we vinden is de Nederlandse wikipedia pagina ‘Leiderschap’. Dit is natuurlijk niet hetzelfde als teambuilding maar wel een heel belangrijke factor in het bouwen van een sterkte groep. De functie van het leiderschap is een zeer belangrijke taak. Deze functie kan vervuld worden door één, maar ook door meerdere personen. Bijvoorbeeld door een hele groep. Deze groep is dan zelf al in een veel verder stadium van teambuilding. Zij moeten al een sterk team zijn, om door middel van goed leiderschap een ander team ook sterk te maken.

Bron teambuilding: wikipedia.

De trainer:
Train je Team
Contactgegevens

Vandaag nog een adviesgesprek en een offerte?
Doe geheel kosteloos en vrijblijvend een aanvraag:


  Hoe lang wilt u dat de training duurt?

  Hoeveel personen volgen de training?

  Plaats waar u de training wilt?

  Datum waarop u de training wilt?

  Contactpersoon

  Bedrijfsnaam

  Telefoonnummer

  Please leave this field empty.

  E-mail

  Opmerkingen  Deel deze training:

  Op Linkedin: x werd dit gedeeld

  Facebook:
  x werd dit gedeeld

  en op Twitter: x werd dit gedeeld

  Email deze training:
  Deze training is geplaatst op: