Teambuilding Oefeningen Voorbeelden

De trainer:
Train je Team
Contactgegevens

Bekijk hier voorbeelden van teambuilding oefeningen!

Teambuilding is een breed begrip waarbij niet altijd duidelijk is wat het inhoudt. In onze bedrijfstrainingen wordt gebruik gemaakt van verschillende teambuilding oefeningen die aangepast kunnen worden aan de wensen van het team zelf. Voorbeelden van teambuilding oefeningen zijn onder andere: samen een schilderij of een fotoserie maken, met elkaar een circusoefening uitproberen of een driegangenmenu bedenken. Wilt u meer weten over de verschillende voorbeelden van teambuilding oefeningen? Bekijk hier het aanbod en vraag een vrijblijvende offerte aan!

teambuilding oefeningen voorbeelden

In dit essay ga ik behandelen wat teambuilding zo belangrijk maakt en wat je kunt doen om je team te versterken. Eerst zal ik van een aantal teambuilding oefeningen voorbeelden geven, hierna zal ik vertellen waarom teambuilding een belangrijk aspect is bij het samenwerken.

Teambuilding definitie

Teambuilding is het zorgen voor een goed samenwerkend team. Dit kun je doen door verscheidene teambuilding activiteiten en teambuilding spelletjes te doen. Je wordt door deze teambuilding oefeningen uitgedaagd om samen te werken om zo te zorgen voor een goed resultaat. Zoals gezegd zal ik om te beginnen van een aantal teambuilding oefeningen voorbeelden geven.

Teambuilding koken

Koken is een eenvoudige manier om teambuilding te oefenen. Een eenvoudig gerecht kan al gauw zorgen voor veel werk. Een simpele salade niçoise bevat meerdere groenten die op verschillende manieren bewerkt en gesneden dienen te worden. De bedoeling is dat de groep het recept krijgt:
Bereidingswijze salade:
– Paprika: grillen en vervolgens snijden in julienne.
– Haricots verts: blancheren en vervolgens in drieën snijden. Aardappelen, schillen en snijden in brunoise.
– Ei: Koken en dan pellen.
– Tomaten: eerst plisseren, vervolgens snijden in julienne.
– Komkommer: zaadlijst verwijderen en in blokjes snijden.
– Olijven: grof hakken en mengen met de kappertjes.
– Peterselie: hakken.
– Sla: wassen en droog centrifugeren.
Presentatie: Maak een eigen creatieve invulling voor de opmaak van het bord.
Niet iedereen kent de verscheidene kook- en snijtechnieken. Het kan aan de groep worden overgelaten te overleggen over wat er moet gebeuren. Eventueel kan ervoor worden gekozen de groep meer informatie te laten opzoeken. De taken kunnen vrij gemakkelijk worden verdeeld. Dit zorgt ervoor dat het team samenwerkt om zo ingrediënten op de juiste manier klaarmaakt voor de salade. De presentatie is een puntje dat al wat moeilijker is. Smaken verschillen en dat geldt ook voor de manier waarop het eten wordt gepresenteerd. Er zal overleg moeten plaatsvinden en tot actie moeten worden overgegaan.

Teambuidling oefeningen-wikipedia

Eventueel kan voor teambuilding Wikipedia als informatiebron worden gebruikt. De groep heeft wellicht meer informatie nodig om met de opdracht te kunnen beginnen. In het voorbeeld van het koken kan meer informatie over de bereidingstechnieken nodig zijn. Dit kan worden opgezocht op wikipedia. Wikipedia is echter niet altijd een even betrouwbare bron, omdat iedereen zelf iets kan plaatsen op wikipedia. Deze toegevoegde informatie wordt meteen vrijgegeven en de informatie wordt later pas gecontroleerd.

Er zijn echter van nog veel meer teambuilding oefeningen voorbeelden te geven.
Andere teambuilding opdrachten kunnen zijn:

Een opdracht waarbij een vrij ingewikkeld bouwwerk in elkaar moet worden gezet. Er wordt bijvoorbeeld een toren gebouwd van stokjes en elastiekjes. Er wordt een voorbeeld gegeven van de toren en de groep moet de toren zo snel mogelijk nabouwen. Als een individu meteen aan de slag gaat, kan het zijn dat het resultaat verkeerd uitvalt: de toren bestaat uit verschillende onderdelen die niet onafhankelijk van elkaar kunnen worden gestapeld. Het is dus noodzaak dat er wordt afgesproken wie wat gaat doen en hoe de verschillende onderdelen worden gestapeld en vastgemaakt. Een groep ziet eerst een vrij simpele puzzel met grote stukken. Hierna wordt de groep geblinddoekt en krijgt iedereen een eigen puzzelstuk. De puzzel moet worden gemaakt door samen te werken en te voelen wie welk stuk heeft, want de ogen kunnen uiteraard niet worden gebruikt. De communicatie is hierbij erg belangrijk: iedereen moet erachter zien te komen wie welk stuk heeft en hoe deze moet worden gebruikt om de puzzel juist te maken. Men moet steeds opnieuw voelen of de puzzelstukken goed liggen en ervoor zorgen dat men elkaar niet in de weg zit. Er moet niet alleen worden gepraat, maar ook worden geluisterd, zodat iedereen elkaar begrijpt en de tijd neemt om ervoor te zorgen dat een goed resultaat wordt bereikt.

Verdere teambuilding oefeningen voorbeelden:

Een gps tocht is ook bij uitstek geschikt om de samenwerking te bevorderen. Door middel van een kaart, een gps en een kompas moet de weg naar een bepaald punt worden gevonden. Het apparaat geeft echter aan in welke richting het punt is en niet via welke paden er moet worden gelopen. Men kan dus overleggen of er wordt gekozen om makkelijk te bewandelen, harde paden of voor een wellicht kortere, maar zwaardere tocht door de bossen. Er zullen verschillende meningen zijn, naar welke moet worden geluisterd en men moet samen een beslissing nemen. De groep moet bij elkaar blijven omdat er maar enkele voorwerpen zijn waarmee de route kan worden bepaald. Er moet niet alleen rekening worden gehouden met elkaars mening, maar er moet ook geluisterd worden naar elkaars gevoelens, de één heeft namelijk niet zo’n goede conditie als de ander. Muurklimmen is een activiteit waarbij het vertrouwen in elkaar wordt getest. Mocht je vallen, dan moet je erop vertrouwen dat de zekeraar ervoor zorgt dat jij niet op de grond valt. Vertrouwen is bij het samenwerken erg belangrijk: als men elkaar niet vertrouwt kan er ook geen eenduidige beslissing worden genomen. De groep moet bij elkaar blijven omdat er maar enkele voorwerpen zijn waarmee de route kan worden bepaald en er moet rekening worden gehouden met elkaars conditie. Schapen drijven klinkt misschien saai, maar dieren weten precies te weerspiegelen hoe jij als mens denkt. Om een groep schapen bijeen te houden is teamwork nodig. Als jij niet vertrouwt op je groepsgenoten, zullen de schapen dit gedrag weerspiegelen door uit elkaar te rennen. Alleen door echt als een groep samen te werken zullen de schapen bij elkaar blijven en de richting uit lopen die jij wilt dat ze volgen.

Dus waarom teambuilding?

Teambuilding zorgt ervoor dat dingen goed verlopen en de groep de juiste beslissingen neemt. Er zijn dus van teambuilding oefeningen voorbeelden te geven, veel voorbeelden. Er zijn een heleboel soorten oefeningen waarbij de samenwerking en het vertrouwen en daarmee het functioneren van de groep worden getest en getraind.

De trainer:
Train je Team
Contactgegevens

Vandaag nog een adviesgesprek en een offerte?
Doe geheel kosteloos en vrijblijvend een aanvraag:


  Hoe lang wilt u dat de training duurt?

  Hoeveel personen volgen de training?

  Plaats waar u de training wilt?

  Datum waarop u de training wilt?

  Contactpersoon

  Bedrijfsnaam

  Telefoonnummer

  Please leave this field empty.

  E-mail

  Opmerkingen  Deel deze training:

  Op Linkedin: x werd dit gedeeld

  Facebook:
  x werd dit gedeeld

  en op Twitter: x werd dit gedeeld

  Email deze training:
  Deze training is geplaatst op: