Teambuilding Definitie

De trainer:
Train je Team
Contactgegevens

Ontdek de teambuilding definitie in uw team!

Teambuilding is een breed begrip en kan door iedereen weer verschillend geïnterpreteerd worden. Tijdens onze trainingen ontdekt u met het hele team wat de teambuilding definitie inhoudt. De teambuilding trainingen combineren het leuke met het leerzame en bieden de deelnemers de vrijheid om met elkaar de definitie van het team te ontdekken. Bekijk het trainingsaanbod en vraag een vrijblijvende offerte aan!

teambuilding definitie

Teambuilding definitie – groepen

Bij het creëren van een goede samenwerking binnen een groep, is teambuilding van groot belang. Hierin is het de bedoeling dat door middel van teambuilding vragen, spelletjes opdrachten, tips en meer van dit soort voorbeelden de groep elkaar beter leert kennen en er hierdoor een vertrouwensband ontstaat, waardoor de kwaliteit van functioneren verbeterd.
De definitie van teambuilding is het uitvoeren van gerichte interventies met als doel het functioneren van de groep te verbeteren. Het gaat dan om de wijze waarop taken uitgevoerd worden en het verbeteren van 1. interpersoonlijke en 2. ‘problem-solving’ vaardigheden. De Nederlandse term voor teambuilding is teamontwikkeling.
De activiteiten bij teambuilding hebben de vorm van oefeningen, rollenspelen of groepsgesprekken.
Teambuilding kan voor verschillende groeperingen gegeven worden. Bijvoorbeeld bij bedrijven, scholen, vriendengroepen en familieverbanden. In deze verbanden worden er teambuilding vragen ontwikkeld, waarin het doel van de teambuilding voorop staat, namelijk het verbeteren van het functioneren van de groepering waardoor de kwaliteit van omgangsvormen verbetert worden.Teambuilding kan op verschillende manier gegeven worden, wat hierboven al vermeldt staat. Maar het kan ook over een verschillend tijdsbestek gegeven worden. Zo zijn er wekelijkse teambuilding workshops die gevolgd kunnen worden, dit is vooral aantrekkelijk voor bedrijven. Maar er worden ook teambuildings workshops gegeven, waar eenmalig aan meegedaan kan worden.

Teambuilding definitie – doelgroepen

Om teambuilding plaats te laten vinden is het van belang dat er bekeken wordt naar de doelgroep waar het de teambuilding voor ingezet wordt en welke achterliggende gedachte ervoor bestemd is. Er kunnen namelijk verschillende redenen zijn om teambuilding in te zetten. Zo kan het bij een bedrijfsuitje een uiterst functionele roeping hebben, terwijl het ook bij vrienden en familie een goed hulpmiddel kan zijn tot een goede samenwerking bij bijvoorbeeld het oplossen van problemen. Door teambuilding wordt er vooral gefocust op het ontdekken van elkaar en het begrijpen en onderzoeken van elkaars kracht en positieve punten. Ook is het van belang dat hierin een rode draad van vertrouwen staat. De focus wordt hierop gelegd, zodat wanneer de dagen/weken van teambuilding voorbij zijn, de groepering elkaar vertrouwt en weet wat er van elkaar verwacht wordt.

Teambuilding definitie – oefeningen

Om te bepalen welke teambuilding opdrachten en oefeningen bij het desbetreffende team past, is het goed om de blik te werpen op het doel van de teambuilding. Hierbij kan worden gekeken naar de grootte van de groep, de afkomst van de groep (cultuur ed.).

Teambuilding spelletjes

Er zijn verschillende spelletjes die gedaan kunnen worden, zodat het de groep de kans biedt om een goede samenwerking aan te gaan. Zo zijn er denkspelletjes waarbij het de bedoeling is dat de groepen teambuilding vragen beantwoorden die van toepassing zijn op de andere leden van die groep. Deze vragen kunnen heel uiteenlopend zijn, zodat de diversiteit van de vragen groot is, wat weer de nieuwsgierigheid en verbinding met elkaar kan prikkelen. Dit zijn vooral vragen waarin kennis, tactiek en spelenderwijs leren van elkaar centraal staat.
Vaak zie je deze teambuilding spelen terugkomen binnen een bedrijfsuitje. Op deze manier is het leuk om van elkaar te leren en worden de banden onderling versterkt. Dit resulteert in een goed samenwerkend team, waardoor de kwaliteit van het werk verhoogd wordt. Het is wel een belangrijk punt om te vermelden dat teambuilding niet alleen draait om spelletjes met elkaar te spelen. Het gaat vooral ook om de inzet die van de groep gevraagd wordt, zodat er het maximale aan progressie behaalt kan worden. Vaak is de manier om spelenderwijs met elkaar in beweging te zijn, wel de leukste manier, maar niet altijd de effectiefste!

Teambuilding activiteiten Kinderen

Ook voor kinderen is er een groot scala aan teambuilding opdrachten, die ingezet kunnen worden om kinderen te begeleiden meer samen te werken, wat in een latere leeftijd goed van pas kan komen op de werkvloer. Maar natuurlijk ook binnen de sportvereniging om de groep wat dichter bij elkaar te brengen. Natuurlijk liggen die prioriteiten meer bij het spelenderwijs leren, zodat de aandacht van de kinderen aanwezig blijft en niet afdwaalt. Bij deze spelletjes is het de bedoeling dat de kinderen door spelletjes te spelen als krantjemeppen (een spel om namen te leren kennen), hobby-estafette ed. veel van elkaar leren en ook van zichzelf nieuwe dingen ontdekken. Ook zijn er verschillende teambuilding oefeningen die door de kinderen gedaan kunnen worde. Zo heb je oefeningen die bestaan uit het schrijven van kleine tekstjes, het uitbeelden van verhalen en ga zo maar door. Door uit te beelden wat ze van elkaar hebben geleerd of te weten zijn gekomen blijft de concentratie van de kinderen er meer bij, omdat ze geprikkeld worden het beste uit zichzelf te halen. Dit is van belang, omdat kinderen snel hun concentratie verliezen en steeds gemotiveerd en begeleidt moeten worden in het proces. Dit is dus één van de verschillende teambuilding tips die gegeven kan worden.

Zelf heb ik meerdere teambuildingsprogramma’s meegelopen. Van een wekelijkse cursus van de supermarkt in het dorp, tot een eenmalige workshop in het ziekenhuis te Paramaribo, Suriname. In elke cultuur, groepering, bedrijf is het anders en wordt er wat anders van de deelgenoot verwacht. Of je alleen maar hoeft te zitten en te luisteren naar wat iemand je verteld over samenwerking en het geven/ontvangen van feedback, of je moet de hele stad doorlopen om opdrachten te doen waar je fanatiek mee bezig moet zijn, één ding staat centraal: Inzet! Als je hart hebt voor de zaak, je wilt graag verbetering zien en je bent bereid je in te zetten en wat te leren van zowel je collega’s als jezelf is teambuilding dé manier om dat te doen.

Teambuilding tips en ideeen

Tot slot nog een aantal tips en ideeen om met behulp van teambuilding vragen een leuke en vooral leerzame dag (of meerdere) in te delen. Zoals al eerder vermeld, is het belangrijk om naar de doelgroep en achtergrond van de groepering te kijken, zodat het aanbod aansluit bij de vraag. Op die manier kan er het beste bekeken worden wat er bij de groep past en wat het nodig heeft om het beste resultaat te behalen.

Teambuilding definitie – lokaal

Een paar teambuilding ideeen hierbij zijn:
Onderzoek wat er in de buurt voor aanbod is. Dit kan makkelijk zijn qua het regelen van vervoer van en naar de bestemming.
– Bekijk om welke doelgroep het gaat en wat het doel van de teambuilding is. Op die manier sluit de workshop, cursus of andere vorm van teambuildings elementen aan bij de groep, wat weer de motivatie verhoogt en daardoor de kwaliteit verbetert!
– Zorg voor een duidelijke leider. Deze kan de groep stimuleren nog wat meer van zichzelf te geven en hierbij een centrale factor spelen bij het oplossen van problemen en andere plotselinge zaken.
– Er is voor ieder wat wils, maar kijk vooral naar wat het doel van de teambuilding is, hoe dit bereikt kan worden!

De trainer:
Train je Team
Contactgegevens

Vandaag nog een adviesgesprek en een offerte?
Doe geheel kosteloos en vrijblijvend een aanvraag:


  Hoe lang wilt u dat de training duurt?

  Hoeveel personen volgen de training?

  Plaats waar u de training wilt?

  Datum waarop u de training wilt?

  Contactpersoon

  Bedrijfsnaam

  Telefoonnummer

  Please leave this field empty.

  E-mail

  Opmerkingen  Deel deze training:

  Op Linkedin: x werd dit gedeeld

  Facebook:
  x werd dit gedeeld

  en op Twitter: x werd dit gedeeld

  Email deze training:
  Deze training is geplaatst op: