Bedrijfsuitje Koken

De trainer:
Train je Team
Contactgegevens

Teambuilding koken is het bedrijfsuitje voor uw team!

Eens in de zoveel tijd is het tijd voor een leuk bedrijfsuitje voor het hele team. Hoe ideaal is het om uw medewerkers naast een ontspannen dag ook een leerzame dag aan te kunnen bieden? Tijdens de kookworkshop bereiden de teamleden een heerlijke maaltijd met elkaar. Daarnaast leren zij van een gespecialiseerd trainer de tips en tricks over goede samenwerking en communicatie. Wilt u meer informatie over dit ideale bedrijfsuitje waar koken centraal staat? Vraag dan vrijblijvend meer informatie aan over deze teambuilding training!

bedrijfsuitje koken

Bedrijfsuitjes zijn populair

Een jaarlijks terugkerend fenomeen in het bedrijfsleven is het koken tijdens een bedrijfsuitje, wat in diverse branches ook wel “bedrijfsuitje koken” wordt genoemd. Bedrijfsuitjes zijn de laatste jaren in populariteit toe genomen om de band tussen collega’s te versterken, de sfeer op de werkvloer te verbeteren om zo uiteindelijk beter presterende werkgevers te creëren. Echter is het elke keer weer lastig om een vernieuwend en innovatief gerecht op tafel te zetten. Diverse werkgevers worden ieder jaar aangewezen om deze taak op zich te nemen. Maar aan welke aspecten zouden zij hun aandacht moeten schenken? En is bedrijfsuitje koken de enige manier waarop de onderlinge relaties tussen werknemers wordt verstevigd?

Bedrijfsuitje koken – minder is meer

De werkgevers die verantwoordelijk zijn voor het bedrijfsuitje koken moeten in hun achterhoofd houden dat minder vaak meer is. Jezelf op zadelen met een enorm ingewikkeld en divers gerecht voor het voltallig personeel is heel lastig. Daarom wordt er aangeraden om het, zoals hierboven gezegd, simpel te houden. Simpel wil niet zeggen dat het gerecht minder smakelijk is. Neem een voorbeeld aan Jamie Oliver’s beroemde thirty minutes meal waarin voor een heel gezin (te weten vier a vijf personen) een heerlijk voor-, hoofd-, en nagerecht op tafel wordt geserveerd. Dit principe zou veel vaker gebruikt moeten worden bij een bedrijfsuitje koken in plaats van het serveren van een vijf (of meer) gangen menu, of anderzijds het inhuren van een peper duur cateringbedrijf.
Er is echter een andere oplossing om het bedrijfsuitje koken probleem te omzeilen. Bedrijfsuitjes gaan in het algemeen om teambuilding, het versterken van de band, het verbeteren van de onderlinge relaties met als doel het verbeteren van de prestaties op de werkvloer. Koken gaat om samenwerking, koken is topsport. Zowel in bistro’s, vijfsterren restaurants als in pannenkoekrestaurants is onderlinge samenwerking de sleutel tot een vlekkeloze gang van zaken. Chefs moeten onderling ploeteren om de diverse gerechten, bereid uit diverse componenten, die op zich zelf weer bereid zijn in diverse delen van de keuken allemaal tegelijk op een bord te krijgen. Teambuilding koken is daarom een goed alternatief voor het individuele bedrijfsuitje koken.

Er worden diverse teambuilding activiteiten gegeven waarin gekookt wordt. Een professionele chef kok leidt deze workshop waarin collega’s allereerst een uitgebreide instructie krijgen over de basics van het koken. Daarna worden er drie recepten (te weten het voor-, hoofd-, en nagerecht) uitgedeeld die ook wel bekend staan als de teambuilding opdrachten. De werknemers worden geacht om hun opdrachten zo goed en correct mogelijk uit te voeren onder leiding van de chef kok. Wanneer de werknemers door onderlinge samenwerking hun gerecht voltooid hebben, worden deze gerechten door het voltallig bedrijf geproefd en beoordeeld. In het geval van middel kleine of grotere bedrijven kan er als extra een competitief element aan toe worden gevoegd zoals een bonus (te denken valt aan geld, cadeaubonnen of een weekend weg) voor het groepje dat volgens de chef de beste gerecht heeft bereid. Uit onderzoek blijkt deze vorm van bedrijfsuitje koken wordt ervaren als gezellig, leerzaam en prestatie verbeterend. Collega’s praten er onderling vaak nog weken over na en kijken vaak uit naar andere teambuilding oefeningen waarin ze wederom met elkaar op een amicale wijze met elkaar om kunnen gaan.

Bedrijfsuitje koken – band tussen collega’s

De vraag die vaak gesteld wordt is waarom teambuilding nou zo effectief is? Op deze vraag is deels al ingegaan tijdens de inleiding. Het werkt in het algemeen versterkend voor de band tussen collega’s omdat ze elkaar op een andere manier dan de gebruikelijke leren kennen. Ook leren werknemers van diverse lagen in het bedrijf (van schoonmaker tot het management) elkaar kennen, wat het familiegevoel binnen het bedrijf versterkt. Dit komt ten goede aan de sfeer op de bedrijfsvloer waardoor werknemers zich meer thuis voelen, wat volgens diverse onderzoeken (waaronder Eduardo Salas et al) resulteert in verbeterde prestaties op de werkvloer. Wanneer men de teambuilding wikepedia bekijkt, wordt teambuilding omschreven als “een vorm van een werkstructuur waarin werknemers gezien worden als onderdeel van een team in plaats van individuele werknemers. Deze teambuilding definitie past zeer goed bij de hierboven geschetste situaties. Een werknemer wordt gezien als deel van een geheel, waarin hij of zij trots is om daar een bijdrage aan te mogen leveren.

Een laatste alternatief voor bedrijfsuitje koken is het organiseren van teambuilding spelletjes. Dit diverse onderdeel van teambuilding is in vele varianten uit te voeren. Te denken valt aan team spellen zoals een levend Cluedo, waarin er door middel van een competitief element gezocht moet worden naar de moordenaar. Een alternatief is een co-creatie spel, waarin er door middel van teamwork een artistiek stukt kunst wordt gecreëerd of het alom bekende en tevens traditionele survival weekend waarin werknemers het op sportief competitief gebied tegen elkaar opnemen. Of deze spellen aanslaan is in mijn ogen erg afhankelijk van het bedrijf. Grote professionele bedrijven zoals Shell, Unilever en Accenture zijn dit station natuurlijk allang gepasseerd. Ze hebben de top bereikt, hebben een groot aantal hoog opgeleide werknemers die niet staan te springen om een avondje levend Cluedo te gaan spelen. Echter zijn teambuilding spellen, mits juist gepresenteerd en begeleid, wel significant effectief bij de middel kleine bedrijven (ook wel bekend als MKB’s). De relaties zijn vaak directer omdat de bedrijf structuur minder gelaagd is en er vaker sprake is van fysiek contact.

Bedrijfsuitje koken – koken is ‘in’

Naar mijn mening is het bedrijfsuitje koken helemaal “in” anno 2012. Dit bedrijfsuitje kan enerzijds georganiseerd worden door een bepaalde afdeling of groep binnen een bedrijf, of anderzijds uit handen worden gegeven door een professionele chef kok die een kookworkshop geeft. In het eerste geval dient het minder is meer principe in acht genomen te worden, het tweede geval zal in mijn ogen vele malen effectiever op het gebied van teambuilding zijn omdat er naast het sociale contact andere elementen in worden gewerkt zoals coöperatie en competitie. Een laatste, maar in de meeste gevallen minder effectief, alternatief is het organiseren van teambuilding spelletjes. Teambuilding is belangrijk voor een positief en potentieel productief klimaat op de werkvloer. Het voornaamste voorbeeld is Google, waar werknemers 33% van hun werkweek aan een eigen project met een eigen gekozen groep collega’s mogen besteden. Zou dit de kern van Google’s succes op het gebied smartphone software zijn? Ik ben overtuigd van wel. Verwerk teambuilding in je bedrijfsstrategie en ondervindt de positieve gevolgen ervan.

De trainer:
Train je Team
Contactgegevens

Vandaag nog een adviesgesprek en een offerte?
Doe geheel kosteloos en vrijblijvend een aanvraag:


  Hoe lang wilt u dat de training duurt?

  Hoeveel personen volgen de training?

  Plaats waar u de training wilt?

  Datum waarop u de training wilt?

  Contactpersoon

  Bedrijfsnaam

  Telefoonnummer

  Please leave this field empty.

  E-mail

  Opmerkingen  Deel deze training:

  Op Linkedin: x werd dit gedeeld

  Facebook:
  x werd dit gedeeld

  en op Twitter: x werd dit gedeeld

  Email deze training:
  Deze training is geplaatst op: